Het geluk van direct ervaren

Door
In Algemeen

En ze leefden nog lang en gelukkig….dat vond ik als klein meisje altijd zo’n mooie zin. Het jonge meisje uit het sprookje had een jeugd gehad met pijn en ontberingen. Toch bleef ze altijd liefdevol en vol vertrouwen. Op een gegeven moment kwam de prins haar redden. En dan was er alleen nog maar geluk.

Alsof het geluk statisch is; een eeuwige staat van zijn als eenmaal de omstandigheden gunstig zijn. Later, toen ik op zoek was naar mijn eigen geluk, begon ik er anders over te denken. Leven met de prins kan hooguit comfortabel zijn, maar geluk dat zit van binnen.

Maar waar kun je die dan vinden?

Geluk ligt niet buiten je bereik noch is het moeilijk te vinden. Toch zien we het vaak over het hoofd. En dat komt omdat we ons meer laten leiden door onze automatische piloot, onze gedachten en conditioneringen dan dat we direct ervaren.

Ik heb goed nieuws: je kunt vandaag al beginnen om geluk te ervaren. Het is niet één lang gevoel en je kunt het alleen in het NU ervaren. Streven naar geluk brengt je er alleen maar verder van af.

Voor mij zit het geluk in kleine dingen én in het optimaal beleven in het moment. Nu op het moment dat ik dit schrijf zit ik op een aangenaam Italiaans strand, terwijl de kinderen zoeken naar schelpen. Mijn zintuigen staan op scherp, mijn hart is open. Ik voel een briesje strelen over mijn huid en ruik de geur van de zee. De zon verwarmt me aangenaam en een kopje perfecte cappuccino staan binnen handbereik. Ik hoor blije kinderstemmetje op de achtergrond. Ik ben het me allemaal totaal bewust op dit moment en het maakt me gelukkig.
Toch zijn het tevens zware tijden voor mij met problemen waarvan ik geen idee heb hoe ze op te lossen. Hoe meer ik daar aan denk, hoe ongelukkiger ik word. Ik voel dat mijn lichaam zich samenbalt als ik mijn gedachten laat gaan.

Maar als het besef NU weer in mijn opkomt, dan voel ik het weer. Het pure geluk van ZIJN.

En dit geluk ligt in ieder bereik. In het nu is het vaak goed toeven. Er is nooit alleen maar pijn en ellende.

Dus eigenlijk zou ik het sprookje willen laten eindigen…en ze beleefden nog vele momenten van geluk.

Recent Posts

Leave a Comment